A Natura 2000 magánerdő gazdálkodói szemmel

2018. szeptember 25., kedd – 18:33

Az Élet az Erdőben projekt célja, hogy a hazai Natura 2000 erdők védelmének elősegítése érdekében párbeszédet és együttműködést kezdeményezzen az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók, az erdészeti igazgatási szervek és a természetvédők között – így természetesen a jövő generáció erdészeti ágazati szakemberei is kiemelt célcsoportot képeznek. 

Nagy megtiszteltetés, hogy az előadássorozat Soproni Egyetem Kaán Károly Ökoklub Szakkollégium gondozásában valósulhat meg, hiszen így az egyetem hallgatói számára valóban elérhető a tematikáját tekintve hiánypótló kurzus. A több mint 60 érdeklődő között erdőmérnök, természetvédelmi mérnök, vadgazdamérnök hallgatók és oktatók foglaltak helyet.

A két előadó, Duska József, a MEGOSZ ügyvezető elnöke, valamint Laczkó Péter, az Élet az Erdőben projekt Élő Erdő Díjával kitüntetett magán erdőgazdálkodó a Natura 2000 hálózat beszélt a magánerdő gazdálkodók szemszögéből. Duska József előadásában átfogó képet adott a Natura 2000 uniós és hazai szabályozásáról, ezt követően saját, Bükkben található szálaló magán erdejének kezeléséről osztotta meg tapasztalatait. Lackó Péter a magánerdő gazdálkodás gyakorlati kérdéseire fókuszálva a szálaló gazdálkodásra való átállásban rejlő lehetőségeket és kihívásokat foglalta össze.

Az előadások bizonyságot adtak arról, hogy megfelelő szakmai igényességgel, a színvonalas erdőgazdálkodásra törekedve a gazdasági elvárások teljesítése mellett lehetséges az erdő többcélúságának (társadalmi igények, természetvédelmi funkciók) magas szintű érvényesítése is.

 

További előadások, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők:

Március 8. Schmotzer András - Natura 2000 Közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek bemutatása

Március 22. Szmorad Ferenc - A Natura 2000 hálózat kialakítása és működtetése Magyarországon

Április 5. Tímár Gábor - Natura 2000 szempontok érvényesítése a hatósági munkában

Április 19.    Frank Tamás - Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken, természetvédelmi erdőkezelés

(forrás: http://lifeinforests.eu/news/88)