Natura 2000 fenntartási tervek véleményezése

2022. március 18., péntek – 10:13

Ahogy az oldalon már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, a tavalyi évben nagyon sok Natura 2000 terület fenntartási terve készült el, illetve indult el egy véleményezési folyamaton.

A Natura 2000 fenntartási tervek az élőhelyvédelmi és madárvédelmi irányelvek szerint létrehozott Natura 2000 területek kijelölésének alapjául szolgáló közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok hosszú távú megőrzését, a területek és jelölő értékeik kedvező állapotának fenntartását biztosítják. Kötelezően meghatározott tartalmuk szerint leírják a terület természetvédelmi szempontú jellemzését, a jelölő értékeket, a jelölő értékekkel kapcsolatos természetvédelmi célokat, a jelölő értékeket veszélyeztető tényezőket, és a veszélyeztető tényezők kiküszöbölését szolgáló javaslatokat és szabályokat. Ezeket a szempontokat egyéb társadalmi célokkal egyeztetve mutatják be, illetve rögzítik a tervekben. A tervkészítés szakmai szempontok alapján és közreműködők segítségével történik, de az érintettek bevonásával egy társadalmasítási, egyeztetési folyamaton is kötelezően átmennek a tervek. Itt minden érintett (földhasználók, gazdálkodók, civil szervezetek, a társadalom egésze) megismerheti a készülő terveket és elmondhatja a véleményét azokkal kapcsolatban.

A területileg illetékes nemzeti park igazgatóság tematikus oldalait érdemes nyomon követni ebben a témában:

https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/vedett-teruletek/natura-2000-halozat/fenntartasi-tervek

https://www.bnpi.hu/hu/natura-2000-fenntartasi-tervek

https://www.ferto-hansag.hu/hu/termeszetvedelem/termeszetvedelmi-kezeles/natura-2000-fenntartasi-tervek.html

https://www.orseginemzetipark.hu/hu/info/termeszetvedelem/natura-2000-fenntartasi-tervek/index.html

https://www.ddnp.hu/termeszetvedelem/termeszetvedelmi_tevekenysegek/natura_2000_fenntartasi_tervek

https://www.bfnp.hu/hu/oldal/natura-2000-fenntartasi-tervek

https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/termeszetvedelem/natura2000 - külön készülő tervekre vonatkozó oldal nincs, a tervvéleményezést a hírek között érdemes keresni

http://anp.nemzetipark.gov.hu/ - nincs külön Natura 2000 fenntartási terves oldal, a hírek között bukkannak fel értesítések, illetve az oldalsó menüben van egy önálló menü a Natura 2000 területek elfogadott fenntartási terveiről

https://www.kmnp.hu/hu/natura-2000-teruletek

https://www.knp.hu/hu/natura-2000-tervek

Az ezekre a helyekre felkerülő véleményezésre váró tervváltozatokat lehetséges tanulmányozni, az érintettek, vagy akár csak a területet ismerők a véleményüket a megjelölt tervkészítőknek, kommunikációt végzőknek, illetve maguknak a nemzeti park igazgatóságoknak tudják elküldeni.