Magyar természetvéldelmi projekt nyerte az EU Natura 2000 díját

2018. szeptember 25., kedd – 18:29

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) parlagisas-védelmi programjában az elmúlt hat évben a Hortobágyi, a Bükki, és aKörös-Maros Nemzeti Park, a Budapesti és Jászberényi Állat- és Növénykertek, az Országos Magyar Vadászkamara, a Nemzeti Nyomozóiroda és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület vett részt. 

A résztvevők húsz magyarországi Natura 2000 területen és azok közelében lévő élőhelyeken akciókat szerveztek a jogsértések nyomon követésére, nyilvántartották az elpusztult példányokat, biztosították a fészkek háborítatlanságát. Emellett sikeres összefogást szerveztek a természetvédők, a vadászok, a rendőrség és az állatorvosok bevonásával a bűncselekmények visszaszorítására. A projekt elindítása óta a mérgezéses esetek száma jelentősen csökkent, a parlagi sasok hazai pedig költőállománya közel egyharmadával nőtt.

Daniel Calleja Crespo, az Európai Bizottság környezetvédelmi vezérigazgatója a következőkkel indokolta a zsűri döntését: „az Európai Unió egyik kiemelten veszélyeztetett ragadozómadár-fajának a megőrzését célzó projekt eredményeképpen a magyar parlagisas-állomány 150-ről 200 pár fölé emelkedhetett, ami az EU teljes állományának 25 százalékos növekedését jelentette. A program az egész Európában komoly gondot jelentő illegális mérgezések ellen is fellépett, a partnerség keretében számos civil és állami szereplő dolgozott együtt. A zsűri díjazta azt is, hogy a projektet a közelmúltban sikerült más országokra is kiterjeszteni, így a kidolgozott módszerek Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Szerbiában és Magyarország új területein segítik a probléma kezelését.”

(forrás: https://qubit.hu/2018/05/23/magyar-termeszetvedelmi-projekt-nyerte-az-e…)