A Natura 2000-nek jobb irányításra, finanszírozásra és monitoringra van szüksége

2017. február 22., szerda – 14:32

Az Európai Számvevőszék legújabb jelentése szerint az Unió kiemelt biodiverzitási programja, a Natura 2000 irányítása, finanszírozása és monitoringja javításra szorul. A számvevők elismerik, hogy a Natura 2000 fontos szerepet játszik a biológiai sokféleség védelmében, ám megállapítják, hogy irányítását hiányosságok jellemzik, és nem áll rendelkezésre megbízható információ a költségekről és a finanszírozásról. A finanszírozást nem igazították eléggé a védelemre szoruló területek igényeihez.

Ellenőreink Európa legtöbb biogeográfiai régióját lefedve Franciaország, Németország, Spanyolország, Lengyelország és Románia összesen huszonnégy Natura 2000 területét keresték fel, és konzultáltak az érintettek különböző csoportjaival. Bár elismerték a Natura 2000-nek a biodiverzitás védelmében játszott jelentős szerepét, megállapították, hogy a Natura 2000 hálózat teljes potenciálja részben kihasználatlan maradt.

A Natura 2000 hálózat létrehozása hosszú folyamat volt, mely mára túlnyomórészt befejeződött. Ahhoz, hogy valamennyi Natura 2000 területen elérjük a biodiverzitás megfelelő védelmét, a tagállamoknak még alkalmas és megfelelően finanszírozott védelmi intézkedéseket kell bevezetniük, az elért eredményeket mérő teljes mutatókészlettel” – jelentette ki Nikolaos Milionis, a jelentésért felelős számvevőszéki tag.

Az eredeti sajtóközlemény és a különjelentés elérhetősége az Európai Számvevőszék oldaláról elérhető.