EU döntés a Natura 2000 irányelvekről, innentől fókuszban az irányelvek teljesítése

2016. december 14., szerda – 10:04

2016. december 7-e fontos nap a Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelvek életében, hiszen ezen a napon döntött az Európai Bizottság arról, hogy a természetvédelmi irányelveket nem módosítani kell, hanem meg kell erősíteni a betartatásukra tett erőfeszítéseket.

Ez a siker nagyban köszönhető annak az átfogó európai kampánynak, mely majdnem másfél éve kezdődött. A kampánynak a magyar természet támogatói is részesei voltak; Magyarországon 8795 aláírás, Európában összesen 520 324 aláírás gyűlt össze. Ennyi ember gondolta úgy, hogy megmutatja: kiáll az európai természet védelméért.

A kampánnyal egy időben az Irányelvek teljes átvilágítása, megfelelőségi vizsgálata zajlott közel 3 éven keresztül. A vizsgálat eredménye félreérthetetlenül bebizonyította, hogy az Irányelvek jók. A Bizottság mai döntésével azt üzente: nem kell megjavítani azt, ami nincs elromolva, de több energiát kell fektetni az Irányelvekben leírtak tényleges megvalósítására, hiszen a problémák elsősorban a Natura 2000-es területek nem megfelelő kezelésével és a forráshiánnyal kapcsolatosak.

A Bizottság ma eldöntötte, hogy nem módosítja az európai természetvédelem két legfontosabb alappillérét – az Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelveket - hanem felülvizsgálati eredmények figyelembe vételével egy Akcióterv kidolgozásába kezd annak érdekében, hogy a most felszínre került hiányosságokat orvosolja.

Ez az eredmény több mint egy sikeres kampánysorozat. A Bizottság mai döntése megmutatja, hogy a természet védelmének érdekében van értelme az Európai szintű összefogásnak, hiszen a természet nem ismer határokat, a természetvédelmi problémákat közös erővel kell megoldani.

A természetvédelmi civil szervezetek munkája természetesen nem ér véget a mai nappal. Folyamatosan nyomon fogjuk követni a bejelentett Akcióterv kidolgozását és megvalósítását is, hogy az európai és tagállami döntéshozók ne feledkezzenek meg arról, mit várnak tőlük a természetért kiálló állampolgárok.

További részletek a magyartermeszet.hu-n.