Csaknem kétszeres összegű kompenzációs kifizetés jár a gazdálkodóknak a Natura 2000 gyepterületek megőrzéséért

2016. február 15., hétfő – 16:53

2016-tól ismét igényelhető a Natura 2000 gyepterületek fenntartásáért járó kompenzációs kifizetés, amely a 269/2007 (X. 18.) kormányrendeletben foglalt földhasználati kötelezettségek betartását, megvalósítását hivatott segíteni. Mivel a rendelet előírásait minden Natura 2000 gyepterületen gazdálkodónak kötelező betartania, az MME arra biztatja az érintetteket, hogy éljenek a kompenzáció lehetőségével, amely a korábbi időszakhoz képest csaknem kétszeres összegű: 69 €/hektár/év vissza nem térítendő támogatást jelent.

A támogatást a korábbi időszakhoz hasonlóan az egységes kérelem beadásával egy időben, annak részeként – várhatóan 2016. május 15-ig lehet igényelni. A földhasználati követelmények nem változtak, ugyanakkor az igénylés adminisztratív feltételei kismértékben módosultak:

Ezután elegendő lesz, ha az érintett tábla legalább 50%-a esik a MePAR alapján Natura 2000 területbe, továbbá a legkisebb támogatható tábla mérete 0,3 helyett 0,25 hektárra változik. Fontos változás, hogy a támogatás eztán nem gazdálkodási évre, hanem naptári évre vonatkozik – ennek alapján kell majd a web-alapú gazdálkodási naplót (webGN) is beküldeni.

További részletes információkat a kapcsolódó pályázati felhívás tartalmaz.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a felhívás tartalma a későbbiekben módosulhat, a hír az aktuálisan elérhető információk alapján íródott.