Tanácsadás

Georgicon Tájgazdálkodói Tanácsadó Iroda

Az MME a Georgicon Tájgazdálkodási Tanácsadó Iroda megalapításával és működtetésével segíti a Natura 2000 területen gazdálkodókat. Az iroda elérhetősége: www.georgicon.hu

Az MME célja az egyesületen belül egy olyan szervezeti egység létrehozása, ami a természeti értékek használatában érintett, viszont döntően nem természetvédelmi célú vállalkozások, szervezetek segítségére van. Az iroda tanácsot ad, finanszírozási eszközhöz segíti partnereit, technikai segítséget nyújt. Mindezek a tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy a magas természeti értékű – védett, Natura 2000, Érzékeny Természeti Területek és a biológiai és tájszintű sokféleség megőrzése szempontjából fontos – területeken tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások, önkormányzatok, szervezetek, az őket finanszírozó intézmények számára rendelkezésre áll a természetvédelmi, az üzleti és társadalmi célokkal való összhang megteremtésének lehetősége.

Az MME-n belül két fontos előzménye van a Georgicon Irodának.

2007-2010 között zajlott a Biodiversity Technical Assistance Unit (BTAU) nemetközi projekt az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának kezdeményezésére (www.smeforbiodiversity.eu). Ennek a projektnek a célja egy, a Natura 2000 területeken működő vállalkozások számára elérhető pénzügyi termék kidolgozása és működtetése volt. A koordináló szervezet a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB), résztvevő partnerek az MME-n kívül a lengyel és a bolgár madárvédelmi szervezetek (Bulgarian Society for the Protection of Birds - BSPB, Polish Society for the Protection of Birds – OTOP) voltak.A világgazdasági válság késleltette a banki hiteltermékeket magában foglaló tervek végrehajtását, de az MME olyan fontos tapasztalatokkal lett gazdagabb, amelyeket a Georgicon Iroda tevékenységei között kamatoztatni szeretnénk.

Az MME korábbi Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálata a Georgicon Iroda szervezeti előzménye. Az iroda a természetvédelmi problémák megoldásával kapcsolatos tanácsadásra szerveződött. Értékes tapasztalatait a Georgicon Irodán belül szeretnénk felhasználni, tevékenységi körét tovább vinni, fejleszteni – többek között a BTAU projekt vállalkozás finanszírozási tapasztalatait beépítve. A Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálatot 1999-ben hozta létre a Magyar Madártani Egyesület az értékes természeti területeken gazdálkodókkal való hatékony együttműködés, szakmai tapasztalatcsere céljából.