Természetkímélő Gyepgazdálkodás

Kategória
Megjelenés dátuma
Szerző
Viszló Levente (szerk)

Kutatásunk célja egy helyes és betartható természetkímélő gyepkezelési technológia volt, melynek alkalmazása valóban az élővilág nagy részének fennmaradását szolgálja, s nem pedig tétnélküli, haszontalan, felesleges, de jól ellenőrizhető tevékenységek előírása. A természetkímélő gyephasznosítási technológia vizsgálata során legfőbb gyakorlati célkitűzésünk az volt, hogy a gyepek kaszálása, ill. szárzúzása ne a támogatás eléréséhez rendelt tevékenység legyen, hanem a gyepgazdálkodás egyik eszközeként biztosítsa a legelőn tartott állatok kiegészítő téli takarmányozását. Az állatoknak, gazdáiknak valamint a terület élővilágának, tehát tágabb értelemben mindenkinek az a legjobb, ha megfelelő technológia alkalmazásával és a legkevesebb energiaráfordítással az állatok természetes körülmények között vehetik magukhoz táplálékukat, időben és térben, időjáráshoz, napszakhoz alkalmazkodva válogatva azt.

Kutatásunk tehát leginkább a gyepek komplex, állatokkal történő hasznosítását, a legeltetés, kaszálás, esetlegesen az égetés kezelési modelljét vizsgáltuk, és ahhoz próbáltunk gyakorlatban hasznosítható ismeret- anyagot szolgáltatni.

A kiadvány jobb minőségű képekkel, fejezetenként letölthető a kiadó Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány honlapjáról is.

Fájl