A Natura 2000 Európában

Az Eu természetvédelmi hálózatának nyomonkövetését az Európai Bizottság külön honlapon, a Natura 2000 Barometeren keresztül mutatja be. Az alapadatokat (területek kiterjedése, száma, a változás trendje) évente újraértékeli a Bizottság. A részletes adatokat az országok a direktívák előírásainak megfelelően jelentik. Az egyes területek részletes adatlapjait az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának háttérintézménye gyűjti, illetve készít róla térképes tájékoztatót, Natura 2000 Network Viewer néven.

A Natura 2000 története évszámokban:
1979 A madarakra vonatkozó irányelv különleges védelmi területeket hoz létre a madarak számára.
1992 Az élőhelyekre vonatkozó irányelv létrehozza a Natura 2000 hálózatot és a tagállamokat különleges természetvédelmi területek kijelölésére kötelezi.
1995 Svédország és Finnország csatlakozásával létrejött a sarki régió a hálózaton belül.
2001 A svédországi Göteborgban az Európai Unió döntéshozói megállapodnak abban, hogy 2010-ig megállítják az Európai Unió biodiverzitásának csökkenését.
2001- A Natura 2000 hálózat folyamatos szakmai felülvizsgálata során az egyes biogeográfiai régiókból újabb helyszínek kerülnek a hálózatba az EU egész területén.
2002 Az El Teide-nyilatkozattal a tagállamok vállalják, hogy a Natura 2000-ről ismeretterjesztést folytatnak, és bevonják az érintett feleket.
2004 Magyarország, Szlovákia és Csehország a pannóniai régióval gazdagította a hálózatot, míg
2007 Románia és Bulgária a sztyeppi és a fekete-tengeri régióval bővítette azt, így még sokfélébbé téve a hálózat állat- és növényvilágát.

(forrás: Natura 2000 Factsheet)

Jelenleg az egyes tagállamokban a következőképpen alakul a szárazföldi Natura 2000 területek aránya. Látható, hogy Magyarország (zöld színnel jelölve) a maga 21%-os értékével a középmezőny tetején helyezkedik el, enyhén felfele húzva az európai átlagot (az ábrán piros színnel jelölve).