Kiadványok gazdálkodóknak

2019. szeptember 18., szerda

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány földhasználóknak, gazdálkodóknak készült kiadványai, anyagai tölthetők le a lenti linkekről. A kiadványok a legfrissebbektől haladnak a régebbiek felé, így a listában hátrébb lévők egy része nem ma készült, ezért intézményekre, címekre való hivatkozás nem mindig pontos (lásd a természetvédelemmel foglalkozó minisztérium elnevezése vagy postai címe), de a tartalmi részeket mindenképpen szeretnénk közkinccsé tenni.

 

Természetközeli gazdálkodási gyakorlatok útmutatója – Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken

Természetközeli gazdálkodási gyakorlatok útmutatója - Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken

Fontos, hogy az agárgazdaság meghatározó szereplői: a gazdálkodók, falugazdászok, szaktanácsadók és a kifizető szervezetek szakemberei, valamint a természetvédelemben dolgozók ugyanahhoz a szakmai tudáshoz férhessenek hozzá. Ebben a folyamatban hosszú ideje próbál segíteni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A most megjelent Természetközeli gazdálkodási gyakorlatok útmutatója – Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken kézikönyv a GreatbustardLIFE projekt keretén belül készült el, szakértői csapat munkájának gyümölcseként. A kiadvány célja, hogy a gyepekre vonatkozó természetvédelmi jogszabályok szakmai hátterét kifejtse, segítségével a kihívásoknak megfelelő földhasználatot lehessen kialakítani gyepes területeken.

 

Terepi madárhatározó erdőgazdálkozóknak

Terepi madárhatározó erdőgazdálkodóknak címlapkép

Erdőgazdálkodóknak, erdőtulajdonosoknak, erdészeknek, kirándulóknak szánt "Terepi madárhatározó erdőgazdálkodóknak" című kiadványunk a korábbi "Terepi madárhatározó gazdálkodóknak" kiadvány folytatásaként készült el a "Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken" című, SH/4/8 kódszámú, Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló projekt keretében. Az egyszerű határozó funkción felül itt is célunk volt olyan természetvédelmi és gazdálkodási ismeretek átadása az érintetteknek, amelyek az erdei élőhelyeken folytatott gazdálkodás környezettudatosságát erősíteni képesek.

 

Terepi madárhatározó halgazdálkodóknak

Terepi madárhatározó halgazdálkodóknak címlapkép

Halastótulajdonosoknak, vízkezelőknek, horgászoknak, halászoknak szánt "Terepi madárhatározó halgazdálkodóknak" című kiadványunk a korábbi "Terepi madárhatározó gazdálkodóknak" kiadvány folytatásaként készült el a "Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken" című, SH/4/8 kódszámú, Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló projekt keretében. Az egyszerű határozó funkción felül itt is mindenképpen szerettünk volna a vizes élőhelyekhez kötődő gazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatáról szóló információkat is adni, a gazdálkodók környezettudatosságát erősíteni.

 

A magas természeti értékű területek támogatási lehetőségei, tájékoztató füzet gazdálkodóknak, 2015


2016-tól újra igényelhetők az AKG-kifizetések. A korábbi időszakok értékelése alapján a megfelelően célzott előírás-kifizetés kombinációk mérhetően hozzájárulnak az agrárterületek természeti sokféleségének: madárfajok, apróvadfajok állományának megőrzéséhez - legrosszabb esetben fékezve a máshol oly vészes fogyatkozást. A kifizetések valós alternatívát jelenthetnek a gazdálkodó számára - különösen a gyengébb termőképességű és/vagy belvizes, aszályos, stb. területeken.
A korábbihoz képest a rendszer más: nincsenek célprogramok, a gazda kötelező és választható előírásokból rakhatja össze, ami számára a legjobb.
Legnagyobb környezeti haszon az MTÉT-eken igénybe vehető zonális előíráscsomagoktól várható - arra ösztökélünk mindenkit, hogy ha lehetőség van rá ilyen programokat válasszon - így a környezeti haszon mellett maximálhatja nyerési esélyeit és a kifizetési összeget is.
Az MME a gazdálkodókat és tanácsadókat segítendő kiadványsorozattal készült, jelen kiadványon kívül a lent megtekinthető madárhatározóval (legfontosabb földön fészkelő, mezőgazdasági területeken található madárfajokkal) és a legfontosabb információkat tartalmazó lenti szórólappal.

 

Kihívások a mezőgazdasági biodiverzitás fenntartásában - Tóth Péter előadása

2015-ben megjelennek az új agrár-környezetgazdálkodási (AKG) rendelkezések, az MME is részt vett az erre történő felkészülésben. Az előadás a falugazdászoknak, szaktanácsadóknak rendezett Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett képzéseken hangzott el, az AKG természetvédelmi hátterét és a Magas Természeti Értékű Területek támogatási rendeszerét bemutatandó.
 

AKG 2016, Gazdálkodással a természetért, szórólap

Ezt a szóróanyagot az új agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevő gazdálkodóknak szánjuk. Olyan alapvető összefüggéseket szeretnénk vele megvilágítani, amelyek a természetvédelmi célú intézkedéseket természetvédelmi-szakmai szempontból indokolják, valamint a szórólapon megtalálhatók azok az információforrások, honlapcímek, amelyek segítségével további kapcsolódó tartalmakhoz lehet eljutni.

 

Terepi madárhatározó gazdálkodóknak

Traktorosoknak, mezőgazdászoknak szánt "Terepi madárhatározó gazdálkodóknak" című kiadványunk elkészítésében a Vidékfejlesztési Minisztérium és az MME szakemberei vettek részt. A kiadvány ötlete az RSPB hasonló, a mezőgazdasági területeken dolgozók részére készült kiadványán alapszik, de az egyszerű határozó funkción felül mindenképpen szerettünk volna a gazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatáról szóló információkat is adni, a gazdálkodók környezettudatosságát erősíteni. A kiadványt a "Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken" című, SH/4/8 kódszámú, Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló projekt öntötte végleges formába.

 

Értékőrző gazdálkodás Natura 2000 területeken

A Pro Vértes Természeti Közalapítvány ebben a kiadványban foglalta össze a Natura 2000 területek mezőgazdasági hasznosítása során szerzett tapasztalatait. A könyv az "Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért" Svájci-Magyar Együttműködési program társfinanszírozásával megvalósult projekt keretén belül készült. A projekt eredményeiről további információk a termeszetvedelmikezeles.hu oldalon olvashatók.

 

Természetbarát gazdálkodás poszter (teszvesz poszter)

Az egyszerűbb, gyepes poszter kibővített, szántókkal, erdőkkel és halastavakkal, vizes élőhelyekkel is foglalkozó verziója, olyan gazdálkodási javaslatokkal, amelyek segítségével a földhasználók hozzájárulhatnak a Natura 2000 területek élővilágának megőrzéséhez. A kiadvány az "Égig érő tanterem" című, SH/4/10 kódszámú, Svájci-Magyar Együttműködési Program által társfinanszírozott projektben készült.

 

Madárbarát gazdálkodó kalendárium

A gazdálkodóknak szóló kalendáriumot 2010-ben állítottuk össze. Röviden bemutatja a szántókon, gyepeken az egyes évszakokban alkalmazható madárbarát praktikákat, a madárvédelmi berendezéseket, valamint a legfontosabb, mezőgazdasági területeken előforduló védett madarakat.

 

Természetbarát gyepgazdálkodás poszter

A poszter grafikák segítségével ismerteti a legfontosabb, pozitív természetvédelmi hatású gyepgazdálkodási tevékenységeket. Ezen tevékenységek a Natura 2000 gyepek fenntartásában jogi kötelezettségei is a gazdálkodóknak, és általuk megőrizhető a gyepes területek élővilága.

 

Madárodú kihelyezés

Ugyan nem kiadványról, hanem egy régebbi MME honlapról van szó, de odúkihelyezésben érdekelteknek, ültetvényen gazdálkodóknak lehet segítségére az itt közölt információ. A linkelt honlapon az egyes címekre (fontosabbak: Néhány fontos szabály és útmutatás, Mesterséges odú típusok) klikkelve legördülnek a képekkel, táblázatokkal kiegészített vonatkozó szövegek. További információ az odúzásról az MME honlapján is elérhető.