2017. október 10., kedd 18.56

Elérhetővé vált a Natura 2000 erdőgazdálkodási támogatások című e-learning képzésünk.  A kurzus célja a Natura2000 hálózatba tartozó erdőkben folytatott gazdálkodáshoz elérhető támogatási jogcímek ismertetése a színvonalas erdőgazdálkodás feltételeinek biztosítása érdekében.  Kérjük értékelje a képzést ezen a linken található négy kérdés segítségével. Várjuk visszajelzését!

2017. október 10., kedd 18.56

Elérhetővé vált a Projekt kommunikáció című e-learning képzésünk. Kurzusunk célja bemutatni, hogy a projektciklus különféle szakaszaiban hogyan alakul a projekt kommunikáció szerepe, melyek a legfontosabb feladatai, az átgondolandó szempontok és melyek a megvalósítás legfőbb csatornái és eszközei. Kiemelten foglalkozunk a LIFE projektek kommunikációjában használandó kötelező és javasolt kommunikációs eszközökkel. Kérjük értékelje a képzést ezen a linken található négy kérdés segítségével. Várjuk visszajelzését!

2017. október 9., hétfő 17.31

A marteloszkóp módszer az Integrate+ demonstrációs projekt központi témája: 9 európai országban mintegy 40 képzési helyszínből alakuló hálózatot az EFI Bonn hajtja végre és a Német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Minisztérium támogatásával.

A marteloszkóp módszerhez kapcsolódó dokumentum a "Fák mikroélőhelyeinek katalógusa - Referencialista terepi felvételezéshez" magyar nyelven is elérhető.

Forrás: http://www.integrateplus.org/

2017. október 9., hétfő 14.15
 LIFE13 NAT/EE/000082
Kép: LIFE13 NAT/DE/000147

LIFE Forests-waterworlds - Ville Forests projekt (LIFE13 NAT/DE/000147) egy innovatív eszközt mutat be - a marteloszkópként ismert módszert - a fenntartható erdőgazdálkodás támogatására. A projekt legfontosabb célja a rossz vízgazdálkodású talajokon elhelyezkedő gyertyános tölgyes erdők védelme négy Natura 2000 hálózathoz tartozó helyszínen nyugat Németországban. A marteloszkóp módszer révén információt, képzést és tapasztalatot szerezhetnek az erdőgazdálkodók, hogy hogyan vehetik figyelembe a biodiverzitás védelmi célokat az erdészeti hasznosítás során.

mi a marteloszkóp?

A marteloszkóp egy lehatárolt erdőterület, amelyben a fa felméréseket összekötik a helyszíni képzéssel a fák jelölését és kiválasztását illetően. 2017. júliusában a LIFE projekt csapat a bonni Európai Erő Intézettel együttműködve kialakított egy 1 hektáros bemutató területet. Ezen a területen minden fa egyed feltérképezésre és értékelésre került ökonómiai és ökológiai értékét illetően. Ez lehetővé teszi, hogy az erdőgazdálkodók és természetvédők valós körülmények között végezhessenek virtuális fa válogatást, és a terepen megbeszéljék az eredményeket.

A marteloszkóp módszer az integrált demonstrációs hálózat központi eleme lesz, amely 9 európai ország mintegy 40 helyszínét foglalja magába. A hálózatot az EFI Bonn hajtja végre és a Német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Minisztérium.

fajok védelme

Az idős tölgyerdők fontos élőhelyet jelentenek madarak, denevérek és kétéltűek számára. A LIFE projekt erdőket fog kezelni, holtfa visszatartással, új tölgyek ültetésével, a talajvízszint megemelésével annak érdekében, hogy a tölgyerdők jellemző fajait megóvják.

Tovább olvashat a témáról a LIFE projekt honlapján.

Forrás: EC LIFE Programme website

2017. szeptember 20., szerda 12.18

2017. szeptember 27-én az Európai Erdészeti Intézet "Natura 2000 végrehajtása erdőkben: tanulságok és előretekintés" címmel mutatja be egy európai interdiszciplináris tanulmány eredményeit Brüsszelben. Az esemény online követhető élőben. A részletes programot itt tekintheti meg.
Forrás: European Forestry Institute

2017. szeptember 14., csütörtök 17.26

- MÉG VANNAK SZABAD HELYEK!!! -

Időpontok: 2017. október 4-5. / 2017. október 11-12. / 2017. október 18-19.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tisztelettel meghívja Önt az alábbi rendezvényre: Fahasználatok természetvédelmi szempontú jelölése különös tekintettel a Natura 2000 erdőkre - képzés jogosult erdészeti szakszemélyzet és erdőgazdálkodók részére.

Helyszínek:

Elméleti képzés: Margaréta Apartman és Üdülőház, Bogács Széchenyi u. 23.
Terepi gyakorlat: Cserépfalu, 69G erdőrész

Letöltés:
- Meghívó, az elméleti és gyakorlati képzés meghívója tematikája
- a képzés részletes programja
- jelentkezési lap

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezés folyamatos. A jelentkezési lapot kérjük Mező Hedvig részére szíveskedjen megküldeni emailen a mezoh(kukac)bnpi.hu címre.

2017. szeptember 5., kedd 11.47

A gazdálkodókon egyre nagyobb a nyomás, hogy jó minőségű élelmet állítsanak elő és emellett megőrizzék a természeti erőforrásokat és ökoszisztémákat. Megfelelő információk és tanács segíthet nekik e kihívások leküzdésében. Az EU által finanszírozott VALERIE projekt innovatív kutatási eredményeket és jó gyakorlatokat könnyebben elérhetővé teszi a mező- és erdőgazdálkodók számára az ask-Valerie.eu keresőfelületen. A hír további részét angol nyelven olvashatja itt.

Forrás: European Commission, DG Research & Innovation, Information Centre

2017. július 21., péntek 13.30
Fókuszban a legjobb magán erdőgazdálkodók

A mi élő erdőnk – erdőkezelés másképp. Ezzel a címmel készült az a 30 perces dokumentumfilm, amely a hazai Natura 2000 erdőkben tevékenykedő magán erdőgazdálkodók példáján keresztül kívánja bemutatni a szakma és a nagyközönség számára a természetet kímélő erdőkezelésben rejlő lehetőségeket.

A filmben példaértékű természetvédelmi tevékenységet gyakorló erdészek osztják meg tapasztalataikat, véleményüket a folyamatos erdőborítás előnyeiről, a támogatási rendszer működéséről, a tevékenység gazdaságosságáról, miközben megismerhetjük az általuk gondozott erdőterületeket és az itt zajló munkamódszereket is. Nem titkolt cél, hogy általuk sikerüljön meggyőzni azokat a gazdálkodókat, akik hasonló lehetőségek birtokában vannak, ám eddig még nem mozdultak el az olyan megoldások irányába, amelyek hosszú távon is megfelelő élőhelyet biztosítanak az erdőhöz kötődő élőlények számára, miközben folyamatos bevételforrást jelentenek az erdő tulajdonosainak. Ilyen módszer lehet a szálalásra való átállás, de mivel a Natura 2000 erdőterületek túlnyomó részén ma is vágásos erdőgazdálkodás zajlik, a film ezek kezelésében is ösztönözni kívánja a természetet leginkább kímélő lehetőségek kihasználását.

Rövidített változat (7 perc)

Teljes film (30 perc)

Forrás: www.bnpi.hu

2017. július 17., hétfő 10.34

Már lehet jelentkezni a 2018-as Natura 2000 díjra!

Várják a jelentkezőket a rangos európai uniós elismerés öt kategóriájában, amely a hagyományoknak megfelelően idén is meghirdetésre került. Az öt kategórián túl a hatodik díjat, a közönség díjat az európai polgárok szavazatai alapján lehet elnyerni.

Kategóriák:

- Kommunikáció

- Társadalmi-gazdasági előnyök

- Természetvédelem

- Az érdekek/felfogások összehangolása

- Határokon átnyúló együttműködés és hálózatépítés

 
Fontos dátumok:
Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 29.
A döntősök kihirdetése és a közönségszavazás: 2018. március
Díjátadó Brüsszelben: 2018. május

 

További információk és jelentkezés:

1) A Natura 2000 díj weboldala, jelentkezés

2) Pályázati útmutató magyar nyelven

 

Kíváncsi vagy a korábbi díjazottakra?

Nézd meg a korábbi döntősöket, díjazottakat a számos lenyűgöző, jelentkező között, akik eltökélten támogatáják és jó példájukkal előljárnak a Natura 2000 jóhírének terjesztésében.

A korábbi évek díjazottjait, döntősei és számos inspiráló példa a következő weboldalakon elérhető: 2016, 2015, 2014

 

2017. július 13., csütörtök 10.51

 

Bódis Pál, az Élet az Erdőben projekt vezetője, és Joó Zsófia, a WWF Magyarország kommunikációs munkatársa az Ozone TV Egyenlítő című műsorában beszélgetett a programról, és bemutatta a "Mi élő erdőnk" című filmet.

 

A stúdióbeszélgetést követően az országosan elérhető televízió levetítette az Élet az Erdőben projekt keretében készült, a fenntartható erdőgazdálkodás legjobb hazai gyakorlatait bemutató filmet, melyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság készített. A film célja, hogy felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség megóvásának, és a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósíthatóságának fontosságára.

A film bemutatja a legjobb gyakorlatokat az Élő Erdei Díj öt nyertesének segítségével. Az elismerést a projekt keretein belül 2016-ban adtak át.

Oldalak