2018. március 13., kedd 17.13

A kihalás szélére sodorja a korhadt fát fogyasztó, vagyis szaproxilofág bogarak egy részét a fák eltűnése szerte Európában - figyelmeztet új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

A kutatók az elhalt faanyagot fogyasztó bogarak 700 faját vizsgálták Európában. Az eredményeik alapján a vizsgált fajok csaknem egyötödét - 18 százalékát - fenyegeti a kihalás az élőhelyeiket jelentő ősi fák eltűnése miatt - írja a BBC News nyomán az MTI. Ezzel a szaproxilofág bogarak Európa legfenyegetettebb rovarcsoportjai közé tartoznak.

Ezek a bogarak kulcsszerepet játszanak az olyan természeti folyamatokban, mint a tápanyagok lebontása és újrahasznosítása, valamint fontos táplálékforrásként szolgálnak a madarak és emlősök számára, néhány fajuk a beporzásban is szerepet játszik.

A jelentés szerint a fakitermelés és a fapusztulás mind hozzájárulnak a bogarak természetes élőhelyeinek eltűnéséhez. További fenyegetést jelent a városiasodás, a turizmus fellendülése és az erdőtüzek megszaporodása a mediterrán térségben.
A Natura 2000 jelölő állatfajainak 15 százaléka, a magyarországi védett fajoknak pedig 10 százaléka kötődik a holtfához, az ideális az lenne, ha a természetes módon képződő 6-8%-nyi holtfa az erdőkben maradhatna; a WWF célja 2010-re hektáronként 20–30 m³ elérése volt. A cél elérését megnehezíti, hogy a parkerdők látogatói számára balesetforrást jelentenek a holtfák, és a látogatók jelentős része „rendben tartott” erdőket szeretne látni.

Forrás: Greenfo

Letöltés: European Red List of Saproxylic Beetles 2018

2018. március 12., hétfő 18.01

A Soproni Egyetem hallgatói számára a Kaán Károly Ökoklubbal együttműködésben „Előadássorozat a természetes erdőkért” címmel szervez programsorozatot a WWF Magyarország az Élet az Erdőben projekt keretében. A szabadon látogatható 5 alkalmas kurzus a Natura 2000 hálózat elméleti és gyakorlati aspektusait járja körbe neves előadók tolmácsolásában. „A Natura 2000 közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek” címmel Schmotzer András, a Bükki Nemzeti Park kutatási szakreferense, botanikus előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Az Élet az Erdőben projekt célja, hogy a hazai Natura 2000 erdők védelmének elősegítése érdekében párbeszédet és együttműködést kezdeményezzen az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók, az erdészeti igazgatási szervek és a természetvédők között – így természetesen a jövő generáció erdészeti ágazati szakemberei is kiemelt célcsoportot képeznek.

A több mint 80 érdeklődő között erdőmérnök, természetvédelmi mérnök, vadgazda mérnök hallgatók és oktatók foglaltak helyet.

Schmotzer András a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek rendszerezett ismertetése mellett a természetvédelemben töltött elmúlt 20 évének gyakorlati tapasztalataira alapozva adott betekintést a fajmegőrzési munka kihívásaiba. Szemléletes példákon keresztül mutatta be, milyen összetett ökoszitsztémák részét képezik természeti értékeink, felhívva a figyelmet arra, hogy ezek megőrzése nagyon összetett feladat, melyhez felkészült és elkötelezett szakemberekre van szükség. Ez különösen igaz a jövő generációkra, ugyanis a hatodik fajkihalási hullám idején.

Március 22.            Szmorad Ferenc - A Natura 2000 hálózat kialakítása és működtetése Magyarországon

Április 5.                 Tímár Gábor - Natura 2000 szempontok érvényesítése a hatósági munkában

Április 19.              Frank Tamás - Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken, természetvédelmi erdőkezelés

   

Fotók: Dr. Facskó Ferenc, Bódis Pál

2018. február 27., kedd 15.52
A Soproni Egyetem hallgatói számára „Előadássorozat a természetes erdőkért” címmel szervez programsorozatot a WWF Magyarország az Élet az Erdőben projekt keretében. A szabadon látogatható kurzus a Natura 2000 hálózat elméleti és gyakorlati aspektusait járja körbe neves előadók tolmácsolásában. „A Natura 2000 magánerdő gazdálkodói szemmel” című első, teltházas előadáson Duska József, a MEGOSZ ügyvezető elnöke, és Laczkó Péter, a projekt Élő Erdő Díjával kitüntetett magánerdő gazdálkodó osztotta meg tapasztalatait.
 
Az Élet az Erdőben projekt célja, hogy a hazai Natura 2000 erdők védelmének elősegítése érdekében párbeszédet és együttműködést kezdeményezzen az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók, az erdészeti igazgatási szervek és a természetvédők között – így természetesen a jövő generáció erdészeti ágazati szakemberei is kiemelt célcsoportot képeznek. 
Nagy megtiszteltetés, hogy az előadássorozat Soproni Egyetem Kaán Károly Ökoklub Szakkollégium gondozásában valósulhat meg, hiszen így az egyetem hallgatói számára valóban elérhető a tematikáját tekintve hiánypótló kurzus. A több mint 60 érdeklődő között erdőmérnök, természetvédelmi mérnök, vadgazdamérnök hallgatók és oktatók foglaltak helyet.
A két előadó, Duska József, a MEGOSZ ügyvezető elnöke, valamint Laczkó Péter, az Élet az Erdőben projekt Élő Erdő Díjával kitüntetett magán erdőgazdálkodó a Natura 2000 hálózat beszélt a magánerdő gazdálkodók szemszögéből. Duska József előadásában átfogó képet adott a Natura 2000 uniós és hazai szabályozásáról, ezt követően saját, Bükkben található szálaló magán erdejének kezeléséről osztotta meg tapasztalatait. Lackó Péter a magánerdő gazdálkodás gyakorlati kérdéseire fókuszálva a szálaló gazdálkodásra való átállásban rejlő lehetőségeket és kihívásokat foglalta össze.
Az előadások bizonyságot adtak arról, hogy megfelelő szakmai igényességgel, a színvonalas erdőgazdálkodásra törekedve a gazdasági elvárások teljesítése mellett lehetséges az erdő többcélúságának (társadalmi igények, természetvédelmi funkciók) magas szintű érvényesítése is.
 
További előadások, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők:
Március 8. Schmotzer András - Natura 2000 Közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek bemutatása
Március 22. Szmorad Ferenc - A Natura 2000 hálózat kialakítása és működtetése Magyarországon
Április 5. Tímár Gábor - Natura 2000 szempontok érvényesítése a hatósági munkában
Április 19.    Frank Tamás - Natura 2000 célok megvalósítása erdőterületeken, természetvédelmi erdőkezelés
Fotó: Dr. Facskó Ferenc - további képek a Galériában
 
2018. január 22., hétfő 10.23

Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt 6000 évben a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt – állapították meg a Plymouth Egyetem kutatói. Több mint ezer helyszínről vett pollenminták elemzéséből megállapították, hogy egykor Közép- és Észak-Európa több mint kétharmadát fák borították. Napjainkban ez egyharmadára csökkent, bár több nyugati és partvidéki régióban, köztük az Egyesült Királyságban és Írországban a csökkenés mértéke jóval nagyobb volt, az erdővel fedett területek kiterjedése 10 százalék alá esett. Ugyanakkor a trend elkezdett visszafordulni az új típusú tüzelőanyagok és építkezési technikák felfedezésének, illetve az ökológiai, erdőgazdálkodási  kezdeményezéseknek, projekteknek köszönhetően. A szakértők eredményeiket a Nature tudományos lapban közölték.

Forrás: Greenfo/MTI

2018. január 16., kedd 11.42

Az Európai Erdészeti Intézet (EFI) gondozásában jelent meg a NEWFOREX (Az erdőkhöz kapcsolódó externáliák új értékelési és értékesítési módjai) c. EU FP7 projekt eredményeként az erdők nyújtotta ökoszisztéma szolgáltatásokkal foglalkozó tanulmány. A tanulmány első kötete a nem piacosítható ökoszisztéma szolgáltatások számszerűsítésével és értékelésével foglalkozik, a második kötet témája az ökoszisztéma szolgáltatás nyújtás költségeinek mérése és gazdasági ösztönzők kidolgozása. A tanulmányok itt érhetők el:

További EFI tanulmányok érhetők el itt.

Forrás: EFI

2018. január 16., kedd 11.42

Az Európai Erdészeti Intézet (EFI) gondozásában jelent meg a Natura 2000 program erdőkben történő végrehajtását, annak hatékonyságát értékelő tanulmány. A tanulmány itt érhető el:

További EFI tanulmányok érhetők el itt.

Forrás: EFI

2017. december 8., péntek 12.53

Az ENSZ Közgyűlése március 21-ét az Erdők Nemzetközi Napjává nyilvánította 2012-ben. Ez a nap az erdők ünnepe: célja, hogy felhívja a figyelmet az erdők jelentőségére. Az Erdők Nemzetközi Napján bátorítják az országokat, hogy helyi, nemzeti és nemzetközi tevékenységeket szervezzenek az erdők és fák témakörében, például szervezzenek faültetési akciókat. Az Erdők Nemzetközi Napja konkrét témáját mindenévben az Együttműködés az Erdőkért határozza meg. 2018-ban a téma: az erdők és a fenntartható városok.

Forrás: FAO

2017. december 7., csütörtök 12.38

A LIFE program jó úton halad, hogy hatékonyan szolgálja és kiegészítse a szakpolitikák megvalósulását, megfelelő hozzáadott értéket biztosítson EU szerte. Ezek a legfőbb következtetései a kizárólag a környezet- természet védelmét és a klímaváltozás témáját szolgáló uniós program félidejű értékelésének.

A Európai Bizottság által a LIFE program 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó félidejű értékelése feltárta, hgoy a LIFE program továbbra is releváns-e a célkitűzések kezelésében. A jelentés értékeli a LIFE program hatékonyságát, hogy a keretében zajló tevékenységek összhangban vannak-e más programokkal. A jelentés teljes szövege itt érhető el. 

Source: EU DG ENV

 

2017. november 28., kedd 11.37

Az erdei fenyő és a bükk európai erdőkben egymásra hatását vizsgáló részletes tanulmány segíthet az ökológiai egyensúly megtartásában a klímaváltozás ellenére.

Az örökzöld, tűlevelű erdei fenyő jól vegyül Európa erdeiben a kemény fájú közönséges bükkel. Általában ez a két fontos európai fafaj jobban nő egymás társaságában, mint egyfajú erdőkben, és e fajok együtt szélesebb feltételeket kínáló ökoszisztémákat hoznak létre más élő szervezetek részére. A két fafaj közötti finom egyensúly és verseny, amely olyan tényezőktől is függ mint a szén-dioxid koncentráció és a klímaváltozás, részleteit még kevésbé értik a kutatók.

A 2013-2017 között lezajlott, az Európai Unió által finanszírozott ECOPYREN3 projekt (Ökológiai folyamatok integrálása erdő modellekbe a hosszú távú kezelések és globális változások hatásainak értékelésére Nyugat-Európa erdeiben) a környezeti tényezők kutatásával és a fa növekedés modellezésével foglalkozott a téma előrevitele érdekében. A projekt CORDIS adatlapján keresztül olvashatja a projekt eredményösszefoglalóját, valamint a projekt keretében megjelent szakcikket.

Forrás: CORDIS