2018. július 2., hétfő 12.46

Ez úton szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani, hogy honlapunkon egyéb, a projekt során megszületett letölthető dokumentumok mellett elérhetők on-line e-learning képzéseink, melyek a következő témákat ölelik fel:

2018. július 2., hétfő 12.46
A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ), az Országos Erdészeti Egyesület (OEE), a Pilisi Parkerdő Zrt., az Európa Média Nonprofit Kft., a Bükki, Duna-Ipoly és Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság partnerként, a WWF Magyarország technikai koordinációja mellett a sikeres LIFEinFORESTS projekt elemeként a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában elkészült az online erdőtervezési döntéstámogatási alkalmazás, az
Célja, hogy az erdőgazdálkodásban dolgozó szakembereket támogassa munkájukban. Segítse a Natura2000 közösségi jelentőségű erdei élőhelyek azonosítását az Erdőállomány Adattár, a nyilvános erdőtérkép, illetve a felhasználó ismereteire támaszkodva.
A Tudástárban elérhető az azonosított élőhelyekre vonatkozó, a Natura2000 elveknek megfelelő erdőtervezésre, ill. erdőkezelésre vonatkozó javaslat-csomag. A javaslatok koncepciója elsősorban a közösségi jelentőségű erdei élőhelytípusok változatosságának kialakítását, megőrzését, fokozását állítja a középpontba.
Végül, de nem utolsó sorban a leírások, térképek, képek, szakirodalmi ajánlók tanulmányozása (esetleg az eszköztár többszöri használata) segíthet a hazánkban található közösségi jelentőségű élőhelyek, ill. általában a Natura2000 hálózat alaposabb megismerésében.
Az eszköztár fontosabb célkitűzései:
A közösségi jelentőségű erdei élőhelytípusok 
  • földrajzi (táji), termőhelyi és faállomány alapú beazonosításának támogatása;
  • legfontosabb ismertetőjegyeinek áttekintő leírása (termőhelyi és állományviszonyok, elterjedés, vegetációs környezet, használattörténet, dinamika, veszélyeztetettség, jelentőség), hazai elterjedésének térképi ábrázolása, fotók bemutatása;
  • élőhelytípus, üzemmód és korcsoport alapján differenciált erdőtervezési irányelvek javaslat szintű megfogalmazása;
  • szakirodalmi áttekintés, fontosabb forrásanyagok ismertetése.
A honlap használata természetesen anonim, de a bevitt adatokat a rendszer további fejlesztése céljából megőrizzük. Ennek céljából szívesen vesszük a felhasználók észrevételeit is: support@lifeinforests.eu. Köszönjük, hogy a honlapot használja!
2018. július 1., vasárnap 12.46

Szokott járni erdőbe? Töltse ki Ön is az OAKEYLIFE program rövid kérdőívét itt.

Az OAKEYLIFE LIFE16/NAT/HU/000599 projektet (A meszes homoki erdőssztyepp-komplex ökoszisztéma szolgáltatásainak helyreállítása a Peszéri-erdőben) a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Európai Unió LIFE Nature alapjának 1.895.000 €-os támogatásával, valamint a Földművelésügyi Minisztérium társfinanszírozásával valósítja meg. Látogasson el a projekt honlapjára.

A 2017-2022 között zajló program célterülete a Peszéri-erdő, amely kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, a Pannon biogeográfiai régió meszes homoki termőhelyeinek fajokban és élőhely-típusokban egyik leggazdagabb képviselője.

2018. június 27., szerda 17.16

Erdő ökoszisztéma szolgáltatások fenntartható biztosításával foglalkozó 3 éves innovációs projekt indult a Horizont 2020 uniós program keretében. További információk a projekt honlapján:  https://innoforest.eu.